Ваканция

Предлагам на вашето внимание един чудесен комбиниран урок за Фотошоп и Илюстратор.
В него ще видите техника за работа с двете програми едновременно за създаването на този плакат във векторен стил:

векторен плакат Сноубордист

От урока ще научим:
- как се създават векторни форми
- как векторните форми преминават от Илюстратор във Фотошоп
- как се използват готови векторни форми
- как се комбинират пиксели и вектори за направата на красив векторен плакат

Тъй като урока е много дълъг, за да не ви отегча ще публикувам превода му в три последователни теми. Техниката е много интересна и си струва да я разгледате подробно. На този принцип може да си направите всякакви плакати във векторен стил.

За изпълнение на туториала, ползвайте линковете на различните ресурси, публикувани в урока.


И така започваме...Отворете Фотошоп.
1. Създайте нов документ със следните параметри:2. Направете нов слой отново
Това може да стане и като дублирате фона и дадете (Ctrl+T)
Параметрите на слоя са: 300dpi CMYK A4.

Както виждате новия слой е с 3 мм по-малък от първоначалния размер на документа, тъй като плакатът ще се печата. Върху тези 3 мм ще стъпва грайфера на печатницата.Ако рулерите ви не са показани, изберете от менюто View > Rulers и разположете линиите на 3 мм:3. За фон на плаката ще използване сток фотография:Изрежете стока и го поставете в основата на документа си.
С пипетката вземете по-тъмен и по-светъл син цвят от снимката и добавете градиент така, че да разширите небето:Добавете 2-3% шум (Filter > Noise > Add Noise)4. За плаката ще използваме снимка на сноубордист.
Изтеглете я и я вкарайте във Фотошоп.С Pen Tool очертайте фигурата:

5. Направете селекция от пътечката.
С помощта на 0,5 рх feather изгладете острите ръбове на селекцията.
След това поставете сноубордиста в работното си пространство.
Сега коригирайте изображението така, че да го напаснете на фона най-добре.
Image > Adjustments > Levels, Curves, Brightness/Contrast...
Добавете филтър, за да изострите изображението (Filter > Sharpen > Unsharp Mask).С това работата ни във фотошоп приключва за сега.
Ще преминем в Илюстратор, за да създадем първия векторен елемент.

6. Първа векторна форма - Радиални ленти.

Тази форма представлява поредица от радиално разположени ленти на задния фон на плаката.
И така, нарисувайте правоъгълник.
С помощта на Direct Selection Tool придвижете двете долни точки малко навътре, за да получите фигура като тази:Копирайте фигурата (клик на нея с Direct Selection Tool, натискате клавиша Alt, задържате и придвижвате напред).
С Rotate Tool завъртате. Ctrl+D повтаря последното действие. С Ctrl+F правите бързо поставяне.
Повторете този процес многократно. В крайна сметка трябва да ви се получи такава фигура:7. Поставете векторната форма в работния си файл във фотошоп (Ctrl+C в илюстратор, после Ctrl+V във фотошоп).
Ще видите, че векторната форма се появява във фотошопския файл като Vector Smart Object.
Този слой трябва да стои над слоя с планината и под слоя със сноубордиста.8. Сега очертайте планината с Pen Tool. Направете селекция от пътечката. Кликнете на слоя с линиите (Vector Smart Object-а) и изтрийте онези части от тях, които попадат върху планината.
Не забравяйте да запазите пътечката, ще ни потрябва за по-късно. Това става, като дадете двоен клик на Work Path в панела Paths и именувате пътечката.9. Слоят с планината изглежда малко плосък. За целта добавете halftone текстура. Това става по следният начин:
Дублирайте фона си. Добавете на копието филтър (Filter/Pixelate/Halftone).
За максимален диаметър поставете минимум 30рх и 45рх за всеки канал.Променете режима на смесване на Soft Light и прозрачността на 20%.
Направете селекция от пътечката на планината и изтрийте онази част от halftone, която попада върху нея.10. Втора векторна форма - Векторни кръгове.
Отново преминаваме в Илюстратор, за да създадем следващата векторна форма.Нарисувайте кръг с натиснат клавиш Shift. След това го копирайте многократно. Селектирайте всички кръгове и променете цвета им на бял.
След това копираме и поставяме векторната форма в работното пространство във фотошоп.

11. Създайте селекция отново от пътечката на планината и изтрийте излишните кръгове.Променете режима на смесване на Overlay.12. Трета векторна форма - Модерни кръгове.
От този линк можете да изтеглите готовите векторни форми.
Отворете ги с илюстратора. Изберете си стила, който ви харесва и копирайте групата.13. Поставете групата от кръгове във фотошоп зад гърба на сноубордиста.14. С помощта на Image/Adjustments/Hue/Saturation нагласете цвета им, така че да съответства на цялостната ни работа.15. За да усилим визуалния ефект, ще добавем градиент в стила на слоя. Цветът на градиента е от тъмно към светло синьо.В следващата тема ще продължим да добавяме векторни елементи към дизайна на плаката.

бутон за сайт

0 коментара

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails