Ваканция

Въпроси и отговори

В тази тема събрах по-важните въпроси, които възникват по време на работа при трасирането и оцветяването на сканирана скица:





Въпрос: Как се правят сенките на рисунката при оцветяване с Live Paint
Отговор:

1. За да се поставят сенки на фитурата трябва да се очертаят пътечките с Pen Tool. (1)



2. След това се селектира новата фигура с Direct Selection Tool, натиска се клавиша Shift, задържа се и се кликва на другата фигура (тази която е вече оцветена и се явява Live Paint Object)
Двете фигури трябва да са селектирани заедно (2).



3. След това се натиска бутона Add Paths (3) (този бутон се намира горе в работното пространство, на контролната лента). Същата лента има и бутони за навигация, с които може да се мести фигурата.

4. Когато новата фигура е вече присъединена към Live Paint Object-а се деселектира.Сега вече може да се оцветява индивидуално фигурата, като се използва инструмента Live Paint Bucket (4)



5. За по-прецизна селекция може да се използва Live Paint Selection tool, за да се селектират елементите на Live Paint Object-а и много лесно и бързо да им се промени цвета:



Live Paint е жив процес, който може да се редактира непрекъснато.
Каквото не ви харесва, може да променяте. Например размера на всеки един от обектите, позицията им, траекторията на пътечките им и т.н. Може да използвате всички инструменти на илюстратора за тази цел. При всяка редакция файлът ви ще се ъпдейтва.


Въпрос: Как да махна белите петънца при Live Paint оцветяването с Illustrator
Отговор:

Белите петънца при оцветяването могат да се избегнат още от настройките на трасето.
Ако сте с CS3 и по-нова версия на Illustrator при настройките на Live Trace има опция Ignore White, която игнорира бялото в общата калкулация на цветовете при трасирането и ”живото бяло” се трансформира в прозрачно.



Подробно описание на параметрите на Live Trace ще намерите в темата:
Превръщане на снимка във векторна рисунка
Подробно описание на процеса Live Trace и как става изчистването на скицата във фотошоп ще намерите в темата:
Създаване на комикс с Live Trace и Live Paint на Illustrator - I част

За добри резултати при трасирането е необходимо първо сканираната скица да се обработи във фотошоп и да е със силен контраст при трасирането. Освен това добрите резелтати идват с повече тренировки.


В случаите когато вече при оцветяването има бели петънца можете да ги премахнете с редакция ето как:

1.Приближете си повече работното пространство, за да виждате и селектирате по-добре малките бели петънца.
2.След това с Direct Selection Tool селектирате всяко едно от тях и давате Fill като си вземате с пипетката цвета, който трябва да са:





3. Разбира се можете да се възползвате от инструментите Live Paint Selection tool и Live Paint Bucket. Файлът ви ще се ъпдейтне с всяка редакция, само че много внимавайте да селектирате и оцветявате точно в петънцето иначе може да повредите графиката си. Не, че няма Undo де ...



4. Можете да селектирате и с Live Paint Selection tool бялото петънце, след това натискате Alt и ще ви се появи пипетката. С нея направо кликвате в цвета около петънцето и то се запълва. Май това е най лесния начин.



Ето я готовата трасирана и оцветена скица:



Ако възникнат още въпроси питайте, ще допълваме темата.

бутон за сайт

0 коментара

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails
Самоучител по шев и кройка