Ваканция

Комбиниран урок - Photoshop + Illustrator

С този туториал ще поставим началото на серия комбинирани уроци за Illustrator и други програми от семейството на Adobe.
С Илюстратор и Фотошоп, какъвто е случая в тази тема, могат да се правят страхотни плакати, дизайни на билбордове, флайери и др.
Илюстратора може да се използва за създаване на векторни форми за колажи, кадри за анимация и още много неща.

Конкретно в този туториал ще разгледаме как си взаимодействат двете програми за създаването на този вълшебен дизайн:





Създаване на 3D текст

Първото, което трябва да направим е да си изтеглим шрифта от тук: Storybook.
След това си отворете Illustrator и напишете първата буква от вашият текст с цвят #4C3F38.



Сега предстои да се добави 3D ефекта.
Отидете в менюто Effect > 3D > Extrude & Bevel.
Можете да си направите нактройките на формата, ъгъла и светлината по ваша преценка или да използвате моите. Не забравяйте и настройката Bevel>Complex 2.



След като приклучите с тази буква повторете същото и с останалите букви. След това копирайте (Ctrl + C) буквите и ги поставете в Photoshop (Ctrl + V) по отделно.
За целта програмата ви трябва да е отворена, разбира се.
Ще ви се отвори диалогов прозорец, който ще ви попита за избор на импорта.
Изберете варианта - Smart Object, за да имате възможността да редактирате буквите обратно в Illustrator, ако се наложи.
Разместете буквите на празния лист в Photoshop.
Размерите на моя документ са: 6300рх x 4500 px с резолюция 300 dpi.
След като поставите буквите от илюстратора във фотошопския файл запъленте фона с цвят #17151d.



На този етап ще започнем със стилизацията на буквите. Вземете Magic Wand Tool (W) и отделете предния план на буквата. Дайте клик с десен бутон на мишката и изберете Make Work Path с толеранс от 1,5рх. Ако е необходимо коригирайте получилата се област.



Сега ще залеем тази област с цвят.
От менюто изберете Layer > New Fill Layer > Solid Color. Изберете бял цвят. Ще добавим и ефект на слоя (с двоен клик върху него в палитрата на слоевете)
Задайте настройките за Bevel, както е показано на картинката по долу. За конкретният пример те са: highlight color #94aa53, shadow color #6c6f64.



Сега ще създадем шаблон за заливката (патерн), който ще сложим за преден план на буките.
За тази цел съм използвал Go Media vector freebie : можете да я свалите от тук: Seamless Swirls
Прикаченият файл отворете в Illustrator. Изменете цвета на #94aa52 и копирайте (Ctrl+C).

Отворете нов документ във Photoshop с размери 235px х 235рх и запълнете фона с цвят #ebe77f. След това поставете илюстраторския файл в този документ (Ctrl+V)
Сега дефинирайте патерн: от менюто изберете Edit > Define Pattern. Давате име и запазвате.



Сега , когато вече имаме заливката, ще я добавим към предния фон на буквата. С двоен клик на слоя с буквата в палитрата на слоевете ще добавим ефекта Pattern Overlay към досегашния стил на слоя.



Накрая ще добавим коригиращ слой Gradient Map за границите и краищата на буквата.
Маркирайте слоя и изберете от менюто: Layer > New Adjustment Layer > Gradient Map. Можете да зададете цвеове по ваш избор на градиента, моите са от ляво на дясно тези: #d8c67f, #94aa53, #262628 и #141416. Убедете се , че коригиращия ви слой се отнася само за буквата. За тази цел задръжте Alt и кликнете между слоя с буквата и коригиращия слой.



Копирайе стила на слоя и коригиращия слой и ги добавете на останалите букви. Това става с клик с десен бутон на мишката върху слоя в палитрата, от отворилото се меню избирате Copy layer style и поставяте с клик върху всеки останал слой на буквите в палитрата - Paste layer style



Декорация

Работата с текста приключи, дойде време да добавим листа и дървета. Ще изпорзваме метод, който съм разработил за себе си. Той се състои в създаването на сложни форми от простите. На вас метода може да ви е полезен или пък скучен, но именно него ще използвам в своята композиция.
Всичко от което се нуждаете и стандартна четка. Вземете инструмента Brush Tool. и задайте следващите настройки на четката.







Четката ни е готова. Да пристъпим към рисуването на дървото. Важното е да знаете, че не е задължително да рисувате дървото със същите настройки. Съществуват праметри, които трябва да се променят в процеса на рисуване. Такъв параметър е Fade, който се намира в менюто Shape Dynamics в прозореца за настройки на четките. Можете да използвате и ваши настройки. Аз съм използвал 100% за началото на дървото, 150% за ствола нагоре и 250% за клонките на дървото.



Използваме същата техника за останалите дървета и добвяме малко корени, изменяйте параметрите на Fade където и необходимо.





За рисуването на листата настройките на четката са тези:





За началото на рисуването на листата, използвайте голям размер четка с цвят - #94aa53.
След това с по тъмен цвят #55612f и различен размер на четката продължаваме да рисуваме листа.
Над слоя със светло зеления цвят рисуваме с цват - #94aa53 и променен размер на четката. След това без да променяме размера рисуваме със жълт цвят- #e3e07d.
Моите дървета заприличаха на акации, ако се съди по ствола и формата на листата.



Използайки този метод трябва да получим нещо такова:



В следващият етап ще използвам инструмента pen tool (P)С него добавих планина и луна. Те придават на получената композиция дълбочина и вече не изглежда така пусто.



Сега да направим така, че планината да “изчезва“ в основата си.
Най- лесният начин за това е да създадем нов слой, който да е над слоя с планината. С помощта на голяма мека четка с цвят, цвета на фона рисувайте в основата на планината.
След това добавете и сияние на луната.
Аз направих това със стил на слоя Outer Glow като използвах същия цвят на луната, намалих прозрачността на 25% и увеличих още размера (Size)
На нов слой с мека четка затъмнете в ниското дърветата и корените. Добавете и сянка от тях върху предната част на буквите.



Дообработка на дизайна

В този етап ще добавим текстура в нашата работа.
Направете това на нов слой, който да е най-отгоре в палитрата на слоевете. Променете режима на смесване Linear Burn с прозрачност 30%.



Сега ще обърнем тексурата (Ctrl+I) и ще и променим цвета. От меюто изберете Image > Adjustments > Hue and Saturation. Задайте следните настройки: hue +153 и saturation -73



В заключение добавете акварелна текстура за планината и луната (чрез clipping mask)
Променете режима на смесване на слоя с текстурата на луната на Multiply , а на планината на Overlay.
Не забравяйте да намалите прозрачността.



Е това е всичко. Сега можете да създадете свой собстветн дизайн.

Финален резултат:



Моят резултат:



Автор: Alex Beltechi
Превод: tcvetelinka
Източник

бутон за сайт

0 коментара

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails
Самоучител по шев и кройка