Ваканция

Комбиниран урок - Photoshop + Illustrator

Този туториал показва идеалното взаимодействие между Illustrator и останалите програми от семейството на Adobe за създаването на кадри за анимация.
Кадри за анимация бързо и лесно можете да направите с помощта на Blend Tool на Илюстратора. След това файлът с готовите кадри се експортира към съответната програма за анимиране - Flash, Photoshop (Image Ready) и After Effects.
В поредица от 3 туториала ще разгледаме подробно как става това.
Започваме с Illustrator + Photoshop (Image Ready)


Image and video hosting by TinyPic


Нека вземем за пример ето тази калинка:В случая калинката е готов символ. Разбира се може да използвате какъвто си искате обект за анимиране или да си го нарисувате сами.

1. Копирайте калинката, за да имате две калинки (като я селестирате, натиснете клавиша Alt, задържате и премествате по-надолу):2. Селектирайте двете калинки заедно и изберете от менюто Objects > Blend > Blend Options.
От падащото меню изберете Specified Steps със стойност 2.
След това дайте Objects > Blend > Make (Ctrl+Alt+B). Имате вече 4 калинки:3. Върнете се на Objects > Blend > Blend Options и изберете Specified Steps със стойност 20.4. Вземете Pen Tool и начертайте пътечка, която да започва от първата фигурка и да завършва на последната.
След това селектирайте всичко:5. От менюто изберете Object > Blend > Replace Spine.
Ще видите как калинката тръгва по новата пътечка:6. Отворете падащото меню на панела със слоевете и изберете Release to Layers (Sequence).По този начин всяка от фигурките е на отделен слой:7. Имаме вече отделните фигури от Blend Tool и можем да експортираме файла от Illustrator към Photoshop

Избираме от менюто File > Export (1). След това избирате формат за файла от падащото меню - PSD (2). В отворилия се диалогов прозорец (3) правите следните настройки:Запазвате си илюстраторския файл и затваряте програмата.

8. Анимиране в Image Ready.
Когато отворите файла, който направихме във формат PSD с Blend Tool на Илюстратора, във Фотошоп ще видите, че всички кадри на анимацията са на отделни слоеве. Много лесно можете да ги анимирате. Преминете в Image Ready, за да направите анимацията, ако сте с CS2 или отворете панела за анимация, ако сте с CS3:9. Отворете си панела за анимациите, ако не е отворен - от Window > animation.
От бутончето в горния десен ъгъл отворете падащото меню и от него изберете Make Frames From Layers (1).
Задайте време за кадрите, ако желаете (2). Тествайте си анимацията (3) и си запазете файла от File > Save Optimized As... в gif формат.Това е! Лесно, бързо и качествено:

Image and video hosting by TinyPic

Последната част от туториала може да ви послужи винаги, когато искате да експортирате илюстраторски файл във фотошоп. Не е задължително файлът да е за анимиране. Видяхме, че илюстратора може да експортира файла на отделни слоеве и ако желаем, можем да работим допълнително върху кой да е от тях във фотошоп.

бутон за сайт

0 коментара

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails