Ваканция

В това упражнение ще видим как с помощта на маска можем да създадем отражение на даден обект в Илюстратор.



1. Ще направим отражение на този телефон:



Първото важно нещо, което трябва да знаем когато ще правим отражение на обекта е, че той трябва да е на отделен слой, за да работим по лесно. В случаите когато обекта е съставен от множество фигури трябва да селектираме всички тях и да ги поставим на нов слой, след което да ги групираме (Ctrl+G), за да улесним понататъшната си работа.



2. Селектирайте обекта. Това може да стане или с помощта на инструментите за селекция (Selection Tool, Direct Selection Tool, Laso tool) или направо от малкото кръгче в палитрата на слоевете:



Ако обекта, на който ще правим отражение е част от по голям проект с фон и няколко обекта е добре да направим селекцията му от палитрата на слоевете, за да не селектираме по погрешка обект извън групата кликайки с Direct Selection Tool например из работното пространство

3. И така обекта е селектиран. Сега вземете Reflect Тool. Този инструмент се намира в групата на Rotate Tool в палитрата на инструментите:



Натиснете клавиша Alt задръжте и кликнете някъде в близост до обекта. Това ще базира отражението.



Ще ви се отвори диалоговият прозорец с опциите на инструмента. Маркирайте Horizontal, тъй като искаме хоризонтално отражение на обекта. Ако маркирайте Preview ще видите как ще изглежда отражението. От опцията Angle можете да промените позицията на отражението, ако искате да е под определен ъгъл.



4. Сега просто кликнете на бутона Copy и ще получите огледално отражение на обекта си. Това действие е много важно в случаите когато обекта ви е на самостоятелен слой. Ако кликнете на бутона ОК ще обърнете обекта. Не това е целта ни в случая. Ако обекта ви е съставен от множество фигури и вие сте го дубликирали и групирали копието, тогава спокойно можете да дадете ОК. Ще имате обект и неговото огледално отражение в крайна сметка.



5. Вземете Rectangle Tool и очертайте квадрат около отражението като застъпите малка част от края на обекта както е показано на картинката:



За Fill на квадрата задайте черно-бял линеен градиент, без Stroke. Това става като отворите палитрата Fill горе в работното ви пространство. След това кликнете на бутончето Show Gradient Swatches и изберете черно-бял линеен градиент:



Квадратът ви ще се запълни с градиент от бяло към черно по хоризонтал по подразбиране. За да поставите градиента във вертикал от бяло към черно променете angle -90 от палитрата на градиента.



Когато използваме черно-бял градиент в комбинация с маска на слоя означава, че всичко което е оцветено с бяло от обекта ще се вижда, а това което е маскирано с черно няма да се вижда.

6. Селектирайте градиента и отражението на обекта, което се намира под него. Най-лесно е да го направите от кръгчетата в палитрата на слоевете.



Отворете палитрата Transparency. Ако не е видима в работното ви пространство изберете от менюто:
Window > Transparency
Отворете падащото меню на палитрата от малкото бутонче горе в дясно и изберете "Make Opacity Mask"



Вече можете да видите прекия резултат от работата си. В палитрата Transparency ще се появят малките картинки на обекта и маската свързани по между си подобно на маскирането във фотошоп.


7. Имаме вече отражението, но както виждате градиента върху него има нужда от корекции. За целта кликнете на малката картинка на градиента в палитрата transparency, за да го селектирате. След това редактирайте градиента като мърдате слайдера в палитрата на градиента наляво (увеличавате черното), така че да остане видима по малка част от отражението:



8. Ако има нужда да се редактира маскираният обект се процедира по същия начин. Кликнете на малката картинка на телефона в палитрата Transparency. Така ще селектирате обекта под маска. Сега намалете прозрачността:





В нашият случай отражението на телефона няма нужда от редакция що се отнася до отделните съставящи го фигури, но вижте тази картинка:



Имаме сянка, която е излишна за отражението. Ще я премахнем като селектираме съответните фигури съставящи сянката с Direct Selection Tool или направо от кръгчетата на фигурите в палитрата на слоевете и изтриваме с клавиша DELETE
Нека обобщим: Когато кликнем на thumbnail-a на обекта под маска можем да го селектираме и да редактираме всичко, което искаме по него. Когато кликнем на thumbnail-a на градиента селектираме и редактираме градиента на маската.
Ето как изглежда работата ни в завършен вид:





В случаите когато имаме фон на векторната творба, запълнен с градиент или с някакъв патерн, както е показано на картинката по долу отражението трябва да е съобразено с фона т.е градиента и прозрачността на обекта под маската трябва да се редактират така, че самото отражение да изглежда най-добре:




Векторната графика на телефона използвана в урока можете да изтеглите от ТУК

Автор: mARTa

бутон за сайт

0 коментара

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails
Самоучител по шев и кройка