Ваканция

В този урок ще разгледаме единия от начините за превръщането на снимка във векторна рисунка, а именно чрез запълване на светлосенките с плътен цвят.
Другият начин е чрез запълване с градиент.




1. Подготовка на изображението
За подготовката на снимката за работа в Илюстратор ще ви потрябва Фотошоп.
Отворете снимката с фотошоп. Отидете на Image < Posterize Тази съпка ще ви помогне да разпределите снимката на цвят (Fill в Илюстратор) и светлосенки.
Можете да пропуснете тази стъпка, ако сте напреднали в работата си с Илюстратор и сте уверени, че можете да се справите с векторизирането на снимката без този спомагателен етап.



2. Лицето:
Отворете обработената снимка в Илюстратор. Създайте нов слой и го наречете FACE
С помощта на Pen tool очертайте областите на лицето и шията.
Тук е използван цвят R: 242, G: 216, B: 186



3. Блузата:
Създайте нов слой. Именувайте го SHIRT. Разположете го под слоя на лицето.
С помощта на Pen tool очертайте блузата. За Fill задайте син цвят.
Виждате, че фигурата на дрехата минава през косата на обекта. Когато очертавате тази област не е необходимо да спазвате точно контура. По късно ще направим кичурите коса, които ще покрият тази част от блузата.



4. Ръцете:
Направете слой ARMS над слоя SHIRT
Тъй като ръцете са по сложен обект ще направим разделящи ги фигури. Всяка от фигурите на ръцете трябва да се намира в слоя ARMS.



5. Косата:
Създайте слой HAIR над слоя FACE.
За да нарисувате косата ще ви потрябва малко повече време. Можете да направите косата с една фигура или с няколко. Както ви е удобно.
Добавете и кичури по краищата и запълнете с кафяв цвят. В случая е използван R: 108, G: 78, B: 46.



6. Очите и веждите:
Създайте нов слой EYES над слоя HAIR. Когато слоят EYES е активен, натиснете Alt, задръжте и натиснете иконката Create New Sublayer долу в палитрата на слоевете.
Именувайте подслоят RIGHT EYE. След това създайте още един- LEFT EYE.
Започваме да рисуваме веждите. Не забравяйте, че всяка вежда трябва да е над съответното око (дясната над дясното и лявата над лявото)
В палитрата на слоевете веждите трябва да са поставени съответно лявата в подслоя LEFT EYE и дясната в RIGHT EYE
Задайте тъмнокафяв цвят за веждите. За тази снимка той е R: 63, G: 44, B: 25.



Сега започваме да рисуваме очите. Нарисувайте фигурата на едното око. За Fill задайте бяло, за Stroke черно.
Нарисувайте ириса и зеницата (може да го направите с Ellipse Tool)
Добавете няколко линии около очите за клепачите и гънките на кожата. Добавете и миглите.



7. Носът:
Създайте нов слой NOSE.
Това е най лесната част от урока. Нарисувайте ноздрите. В зависимост от светлината променете цвета им. След това леко ”загатнете” контура на носа от снимката т.е нарисувайте тънка линия.



8. Устните:
Направете нов слой LIPS. Използвайте Pen tool, за да очертаете устните. За Fill задайте подходящ цвят. В случая е използван R: 192, G: 82, B: 82
Направете разделителната линия между двете устни. Запълнете с по тъмен цвят R: 99, G: 10, B: 15 в случая. Stroke за всяка от устните трябва да е 0.



9. Светлосенките:
Без светлосенки рисунките изглеждат някак плоски. За това ще се научим как да придадем обем на фигурите в творбите си чрез добавяне на осветени и затъмнени фигури.

Започваме с най сложното- косата.
Над слоят HAIR създайте нов слой HAIR DETAILS. С Pen tool нарисувайте по светли и по тъмни кичури. За удобство можете да скривате слоят HAIR като кликнете на оченцето пред слоя и да гледате от снимката. Тъй като този етап от урока е доста трудоемък можете да си спестите време като копирате кичури (Ctrl+C) и ги поставяте (Ctrl+F) на различни места. Можете да променяте нюанса на избрания цвят или да копирате Fill с помощта на Eyedropper Tool
Можете да променяте местата на кичурите като използвате за улеснение бързите бутони:

Ctrl+[ = Send Backward – Преместваме обекта след следващия
Ctrl+] = Bring Forward – Преместваме обекта преди предния
Ctrl+Shift+[ = Send to Back - Преместваме обекта след всички останали т.е най отдолу
Ctrl+Shift+] = Bring to Front - Преместваме обекта преди всички останали т.е най отгоре
Ctrl+F = Paste in Front - правите бързо поставяне
Ctrl+D - повтаря последното ви действие


За тази снимка авторът е използвал два подслоя за удобство. Нарекъл ги е HIGHLIGTHS за светлите кичури и SHADOW за тъмните. Запълнил е светлите кичури с цвят R: 246, G: 214, B: 163, тъмните с R: 66, G: 46, B: 28.



10. Светлосенките на останалите части:
Сега ще се научим как се добавят светлосенки на лицето, ръцете, шията и пр.
По принцип става по същият начин, а имено с добавяне на светли и тъмни фигури. Ще разгледаме как се прави това с лицето и по същия начин ще процедираме с останалите части.
Направете копие на слоят FACE, като го селектирате (активирате го от кръгчето му) и го извлачите до иконката Create New Layer долу в палитрата на слоевете. Именувайте този нов слой DUPLICATE. След това с Pen Tool нарисувайте фигурата на сянката на лицето и шията. Именувайте слоят SHADOW. За тази снимка е зададен Fill R: 207, G: 178, B: 156.
Не се старайте да спазвате контура на лицето и шията. Очертайте си прецизно само онази част от фигурата на сянката, която минава през лицето и шията. Направете сянката така, че да излиза от контура на лицето и шията, както е показано на картинката:



11. Отстраняваме излизащите от контура на основната фигура сенки
Отворете си Pathfinder, ако не е отворен от Window в менюто. Селектирайте двете фигури заедно (тази на лицето и на сянката на лицето)
Това може да стане най бързо като натиснете клавиша Shift задържите го и кликнете на кръгчетата на двата слоя DUPLICATE и SHADOW в палитрата на слоевете:



В Pathfinder, натиснете Alt и кликнете на Intersect shape areas.



По същия начин направете по-тъмната сянка като дубликирате разбира се формата на по- светлата сянка. Селектирате заедно копието и нарисуваната с Pen Tool фигура на по- тъмната сянка и натискате Intersect shape areas в Pathfinder
Можете да работите от по-светъл към по тъмен цвят както е показано в случая или обратното, ако ви е по удобно.

Събрано в няколко думи техниката за добавяне на светлосенки е следната:
-Правите копие на основната форма
-Рисувате формата на сянката
-Селектирате ги заедно и отделяте излишните части чрез Pathfinder

По същия начин направете светлосенките на ръцете.

12. Светлосенките на блузата:
Ще добавим светлосенки на блузата на модела. За конкретната снимка метода на работа за добавянето на светлосенки на дрехата прилича до голяма степен на този на светлосенките на косата
Автора е използвал цвят R: 97, G: 136, B: 149 за сенките и бяло за осветените части.



Разбира се можете да работите и по показания по горе начин (този за добавяне на светлосенки на лицето) и да направите по светли и по тъмни области на дрехата за по добър ефект.

13. Фонът:
За да придадем на творбата си завършен вид ще добавим и фон.
В случая е използван градиент с цвят от бяло към светлосиньо. Вие разбира се можете да направите какъвто фон ви харесва в зависимост от снимката, с която работите.

Ето го финалният резултат:



Превод: marta
Източник

бутон за сайт

0 коментара

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails
Самоучител по шев и кройка