В Първа част на комбинирания урок за Photoshop и Illustrator “Пиксели и вектори“ видяхме една много добра техника за работа с двете програми едновременно.
Започнахме да правим векторна илюстрация, която ще довършим в тази тема.
Работата ни до тук изглежда така:
имаме работен файл за Фотошоп (PSD)с готовия фон:
и илюстраторски файл (Ai) с векторно октоподче (оцветената скица)
Сега ще редактираме цветовете на октоподчето, за да стои добре на фона.
Отворете PSD-то с фона във Фотошоп.
Селектирайте най-горния слой в палитрата на слоевете.
След това дайте File -> Place
и прибавете илюстраторския файл с октоподчето като Smart Object,
както направихме това в Първа част на урока:
16. След като вече виждате обекта във Фотошоп можете да редактирате основните цветове според фона и останалите обекти, ако е необходимо, за да завършите композицията.
За да отворите отново този Smart Object дайте двоен клик върху тъмбчето в палитрата на слоевете:
Файлът се отваря директно в Илюстратор.
Отключете оригиналния слой. Селектирайте обектите и редакрирайте fill както ви харесва: 
17.Следва да прибавим сенки.
Най добрият метод за това е следният:
- Дублирайте желаният обект в палитрата на слоевете.
Това става като цъкнете на триъгълничето пред слоя в палитрата на слоевете.
Маркирате си желаната фигура после отваряте падащото меню горе в дясно на палитрата и избирате Dublicate:
- след това нарисувайте застъпването на сянката и дублирания обект.
Направете сянката така, че да излиза от контура както е показано на картинката:
- поставете сянката над дублирания обект в палитрата на слоевете
18. Сега селектирайте сянката и дублирания обект едновременно (като кликнете на тях с натиснат Shift)
След това кликнете на Intersect Shape Areas в Pathfinder:
Това ще направи сянката видима само в частта, в която съвпада с основната форма.

19.Използвайте този метод, за да добавите сенки и на останалите фигури.
Добавете и светлосенки в по-светъл тон от основния цвят.
Направете и всички останали дребни детайли от скицата.
20.Селектирайте областта в която искате да има градиент ефект.
(в случая това е екрана на телевизорчето) и изберете Gradient Mesh tool.
Object -> Create Gradient Mesh
Кликнете на областта, която искате да е осветена и изберете по-светъл цвят от палитрата на цветовете.
С мишката движете точките докато направите мрежа. Накрая трябва да постигнете обем на екранчето с градиент ефект.
Подробен урок за работа с Gradient Mesh може да намерите в тази тема.
Добавите градиент и на други места в работата си, ако искате
21. С Gradient Mesh tool направете очите и зъбите на фигурката.
Запомнете:Gradient Mesh tool не работи като обикновения градиент т.е. не може да го редактирате.
За това правете детайлите и градиента на нов слой всеки поотделно. Така ще можете да местите градиента по-горе в палитрата и съответно по-долу, ако е несполучлив или пък ако решите, че без него графиката ви изглежда по-добре.
22.Когато сте готови запазете файла си и затворете Illustrator.
Върнете се в Photoshop.
Ще видите, че Smart Object-а се ъпдейтва автоматично т.е всички промени, които сте направили с него в Илюстратора са се появили и във Фотошоп.
Ето готовата векторна илюстрация:
автор: Derek Lea
източник
превод: mARTa
Пиксели и вектори - Втора част
Публикувано от Yanita Pavlova | | илюстрации, комбинирани уроци, Photoshop+Illustrator | 3 коментара »В тази подборка от красиви дизайни ще намерите безплатни векторни календари 2011 с лиценз:
за лична употреба с некомерсиална цел
2011 Free Vector Calendar
пакет векторни календари създадени от www.Stockgraphicdesigns.com
4 различни дизайна в PNG, Аi и EPS формат
Download

2011 calendar template vector
векторен пакет с 4 различни дизайна от www.zezu.org
EPS формат и JPG превю
Download

и още два красиви дизайна от www.zezu.org:
Cool Calendar 2011
Download

Exclusive New Calendar
Download

Lovely calendar template
Шаблон за календар 2011 с векторни елементи.
2 EPS-a и JPG превю
Download


2011 Vector Calendar
EPS by Bebecca
Download

Classic Calendar 2011
Календар за 2011 от www.vecteezy.com
Дизайна е с много снимки. Автора на шаблона съветва: за да се избегне проблем с ъплоудването на повече снимки, да се направят предварително в един файл в PNG формат.
Download

Календарите могат да се принтират. Не забравяйте да ги използвате САМО с некомерсиална цел.
ENJOY :)
вижте още:
Безплатни шаблони за календари
Безплатна програма за календари
Пиксели и вектори - Първа част
Публикувано от Yanita Pavlova | | илюстрации, комбинирани уроци, Photoshop+Illustrator | 0 коментара »В две поредни теми ще ви предложа превод на един чудесен туториал на Derek Lea.
Урока е комбиниран - за Илюстратор и Фотошоп и показва идеално доброто взаимодействие на двете програми.
Ще видите една много добра техника за създаването на илюстрация като тази:
Техниката много добре демонстрира приложението на smart object във Фотошоп и показва основни стъпки за работа в Илюстратор.
Преди да започнем изтеглете работните файлове от ТУК
1. Отворете с Фотошоп background.jpg.
Отворете с Illustrator rays.ai.
Селектирайте и копирайте файла (Ctrl+C)
Върнете се във Фотошоп и поставете файла върху Backgrownd-a (Ctrl+V)
Изберете Smart Object от опциите за Paste As и дайте ОК
2.Ще видите,че векторната форма се е появила върху фона обградена от ограничителен квадрат.
Хванете единия ъгъл на квадрата. Натиснете Shift, задръжте и влачете ъгловата точка, за да увеличите размера на векторната форма.
Когато сте готови натиснете ENTER.
След това променете режима на смесване на слоя - Color.
Намалете Opacity на 26%
3.Отворете burlap.jpg
Вземете Move tool и изтеглете текстурата в работния си файл.
В палитрата на слоевете преместете слоя с текстурата под слоя Smart Object
Намалете Opacity на 51%
4.В палитрата на слоевете селектирайте слоя с текстурата.
След това дайте Ctrl+ клик върху тъмбчето на слоя Smart Object, за да селектирате векторната форма.
Докато селекцията е активна кликнете на бутончето Add Layer Mask (долу в палитрата на слоевете)
След това дубликирайте слоя.
Променете режима на смесване на копието - Screen.
5.От менюто изберете File->Place.
Намерете си папката с файловете към урока, изберете cloud1.ai. и кликнете на бутона Place.
Отваря се диалогов прозорец Plase PDF.Направете следните настройки:
- за Select изберете Page
- за Growp to: Bounding Box и дайте ОК.
6. Ще видите,че векторната форма отново се е появила в работния файл, обградена от ограничителен квадрат.
Нагласете размера и позицията в работното пространство, както направихме това в т.2
Когато сте готови натиснете ENTER.
След това променете режима на смесване - Color Burn и дублирайте слоя.
Променете режима на смесване на копието - Color.
7. Отново дублирайте слоя.
Дайте Edit->Free Transform и нагласете размера и позицията на слоя в работния си файл.
Променете Blending Mode нa Normal и намалете Opacity на 54%
След това отново дублирайте слоя и променете позицията му.
Ето как изглежда палитрата на слоевете до тук:
8.Използвайте същият метод на работа за останалите два илюстраторски файла (cloud2.ai; cloud3.ai)
Подредете ги в работното си пространство както ви харесва. Променяйте размера им. Дублирайте ги. Преместете ги по-надолу в палитрата на слоевете и експериментирайте с прозрачността и режима на смесване.
С това да приемем, че фона на илюстрацията ни е готов.
Сега ще работим в Илюстратор:
9. В Illustrator направете нов документ.
Изберете от менюто File->Place и поставете sketch.jpg в документа си.
Нагласете размера, ако е необходимо и дайте двоен клик върху слоя в палитрата на слоевете. Изберете Template и дайте ОК.
10. Тъй като не може да правите обекти върху tamplate layer-a, направете нов слой и се убедете, че сте го селектирали в палитрата на слоевете.
Ще използваме скицата, за да направим рисунка върху този слой.
Започнете да очертавате с Pen Tool отделните фигури. Трябва да получите форма със затворена пътечка.
11. Не се притеснявайте за вътрешните детайли.
Направете фигурата цялостна, като работите по външния контур на скицата.
Трябва да получите накрая ето това:
12. За да може да виждате скицата натискайте Ctrl+Y
Очертавайте вътрешните контури, сменяйте цвета и пак дайте Ctrl+Y
13. Пипалата на октоподчето направете като си нарисувате формата на единия от „смукателите”, копирате я, променяте размера на копието и го поставяте до оригинала по контура от вътрешната страна на пипалата.
Когато сте готови с всички смукатели по пипалата дублирайте целия слой.
Това става като го хванете с мишката и го извлачите до бутончето Create New Layer долу в палитрата на слоевете.
Може би вече сте забелязали, че слоевете в Илюстратор не са като във Фотошоп.
В Илюстратор слоевете се правят, за улеснение и за по-добра организация, особено ако се работи над голям проект с много векторни форми.
И така в този слой са всички форми, съставящи октоподчето. Именно него трябва да дублирате:
14. Заключете дублирания слой (като цъкнете на бутончето до оченцето, появява се катинарче)
Селектирайте оригиналния слой.
Отворете Pathfinder palette и изберете Add To Shape Area , дайте Expand или кратката команда (Alt+ клик върху слоя в палитрата на слоевете)
Така ще конвертирате слоя в обособен обект.
Задайте за него No Fill и прибавете stroke с цвят като този на контура на файловете, които транспортирахме във Фотошоп - Cloud 1,2 и 3
Направете скицата невидима (клик на оченцето на tamplete layer-a) и запазете файла.
В следващата тема първо ще транспортираме векторното октоподче във Фотошоп, за да редактираме цветовете според фона. След това ще продължим с работата в Илюстратор.
Сноубордист - плакат във векторен стил - Трета част
Публикувано от Yanita Pavlova | | дизайн, комбинирани уроци, плакат, Photoshop+Illustrator | 0 коментара »В тази тема ще довършим дизайна на плакат във векторен стил “Сноубордист“ от предните две теми.
Етапите на работа може да проследите в Първа и Втора част на комбинирания урок за Photoshop и Illustrator
Ето как изглежда плаката до тук:
Продължаваме с дизайна...
30. Ще добавим още една готова векторна форма от freebie пакетите на Go Media.
Копираме векторната форма vector spine, поставяме я във фотошоп и правим няколко копия.
Завъртаме копията, така че да се създаде радиален образ, който излиза от ръката на сноубордиста.
Когато сте готови с позиционирането, слейте всички копия на векторната форма. Придайте им синкав оттенък и намалете прозрачността.
31. Седма векторна форма - Диагонални линии
Започваме със създаването на една наклонена линия под ъгъл 45 градуса. След това използваме вече познатата ни техника за многократно клониране (селектирате с Direct Selection Tool първата линия, натискате клaвиша Alt, задържате го и придвижвате напред).
В крайна сметка трябва да се получи ето това:
32. Селектираме линиите заедно. Копираме ги и ги поставяме във фотошоп.
Променяме режима на смесване на Overlay 50%.
След това активираме селекцията, която направихме от пътечката на планината.
Обръщаме селекцията (Select > Inverte). После дайте клик на слоя с линиите и изтрийте онази част от тях, която се намира над върховете на планината.
33. Може да направим планината по-контрастна.
За целта дублирайте слоя и променете режима на смесване на копието на Multiply 40%.
Сега ще поставим още векторни пръски от пакета 117.eps
Копирайте и поставете във фотошоп над слоя с векторните кръгове.
Селектирайте слоя с пръските (Ctrl+клик на малката картинка на слоя в палитрата на слоевете) и изтрийте всичко от него, което се намира върху слоевете на кръговете и планината (клик на слоя с кръговете. Селекцията на пръските е активна. DELETE. За планината по същия начин)..jpg)
Приспособете цвета на векторните пръски към цветовата гама на плаката:.jpg)
.jpg)
34. Сега ще добавим още малко свежест към творбата си.
За целта ще използваме снимка на пръски подобна на тази:
Сток фотографията, която е използвана в урока е лицензирана и за съжаление не може да бъде публикувана, но вие можете и сами да си направите подобна снимка.
Става по следния начин:
Преобразувате изображението в черно-бяло (Image > Adjustments > Desaturate).
След това променяте levels и Brightness/Contrast.
Целта е да получите черен фон и бели пръски.
После копирайте пръските и ги поставете под сноубордиста. Променете режима на смесване на Screen. Коригирайте levels за по-добър ефект.
35. Сега вземете голяма четка Spray Paint Photoshop Brushes от Go Media и направете няколко ”петна” под сноубордиста за засилване на ефекта.
36. Ще използваме още един набор от четки Watercolour brushes от Bittbox.
Изберете тази, която е показана на картинката и рисувайте с нея по краищата на плаката.
Със същата четка вземете гумата с 50% прозрачност и изтрийте по вътрешните краищата на нарисуваните току-що ”петна”.
Променяме режима на смесване на слоя на Overlay 50%, за да се получи ледена текстура за нашето произведение:
37. Разгледайте още веднъж работата си и доработете детайлите, които мислите, че имат нужда от това.
Може да добавите още пръски под протегнатата ръка на сноубордиста, например. Направете това, като дублирате слоя с пръските.
В трите последователни части на туториала Сноубордист - плакат във векторен стил видяхме метода на работа на автора за създаването конкретно на този плакат:
Разбира се, има и други начини, с които може да се постигне същия резултат. Не е необходимо да се придържате стриктно към урока, нито пък да използвате съвсем същите ресурси.
Един от ключовите моменти в урока е създаването на собствен арсенал от ресурси за вашите бъдещи проекти.
Техниката за изработването на плакат във векторен стил, показана в този урок спокойно може да се използва при работата върху плакати с различна тематика.
Освободете въображението си, използвайте наученото и създайте вашите невероятни плакати.
Ето моя скромен опит:
векторен плакат “Каратист“
автор: Chris Spooner
Източник
превод: mARTa