Ваканция

Този урок ще ни покаже принципа на работа за промяна на прозрачността и режима на смесване на слоевете в Илюстратор. Тази техника може да намери приложение при създаването на абстрактни и фентази илюстрации като тази:
Наученото от урока може да ви послужи за рисуването на фон на собствените ви творби, както и за създаването на ефекти в рисунките ви.

За да демонстрираме урока ще работим върху тази скица:1.Започваме със създаването на нов документ с произволни размери
След това от менюто избираме File>Place
Намерете локацията на скицата в компютъра си и дайте Place
Така ще я вкарате в работното си простронство като нов слой.
Направете нов слой и на него нарисувайте основната форма на фона си.
Преместете скицата най отгоре в палитрата на слоевете.Отключете я и променете режима и на смесване (Blending mode) на Multiplay и прозрачността (Opacity) на 50%Промяната на прозрачността става от палитрата Transparency.
Селектирате желания обект с Direct Selection Tool и мърдате слайдера на Opacity в Transparency Palete
Може да селектирате желания обект и от палитрата на слоевете като кликнете на кръгчето:и да промените прозрачността му като придвижите слайдера на Opacity в Transparency Palete
на ляво.
В случая намалихме прозрачността на работната скица на 50%:

2. Принципът на работа за промяна на режима на смесване на слоя в Илюстратор е същият както при Фотошоп:
Избирате от падащото меню на Blending mode желания режим на смесване
В случая променихме режима на смесване на скицата на Multiplay.
По този начин ще може да виждаме през нея по време на работа, както и да изключваме видимостта и когато не ни е нужна като тамплейт.Разбира се има и други начини да поставим скицата в работното си пространство като слой- тамплейт например, но автора е избрал този, за да подчертае работата с палитрата Transparency, което е основната тема на урока.

3.Продължаваме с рисунката. Вече сте поставили основните форми на фона си. По късно ще видим как с дубликирането им и промяна на режима им на смесване може да се постигне интересен ефект.
Сега нарисувайте кръг с Fill сиво и Stroke-бяло. Селектирайте го и отворете Appearance palette
Кликнете на FillПроменете Blending mode и намалете Opacity в Transparency Palete
Забележете, че се променя само Fill на фигурата, контурът на кръга (Stroke) остава непроменен4. Сега ще видим как става промяната само на Stroke.
Селектирайте фигурата, която съставя фона
В Appearance palette кликнете на Stroke:Променете режима на смесване и намалете прозрачността.Виждате, че се променя само контурът на фигурата

5. Нарисувайте една група от няколко продълговати овални фигури за пипалата на октопода.
Това става по следният начин:
Рисувате с pen tool първата фигурка от групата. Селектирате я, натискате клавиша Alt, задържате и придвижвате напред фигурката. Виждате, че вече имате две фигурки. Повторете същото докато станат четири. После ги селектирайте заедно като кликнете на едната, натискате клавиша Shift, задържате, селектирате следващата фигурка и т.н. докато ги селектирате заедно.
Натиснете (Ctrl+G), за да групирате фигурките или изберете от менюто Object > GroupТака групирани фигурките ще реагират като една при промяната на прозрачността и режима им на смесване

6. Когато групата е селектирана отворете напълно палитрата Transparency с двоен клик на триъгълничето пред нея:След това маркирайте опцията Knockout Group. По този начин Blending mode и Opacity на обектите в групата ще реагират като тези на фона т.е ще може да се променят всички фигури заедно, не всяка по отделно.7 Сега ще видим още един ефект за обекти в група
Нарисувайте кръг с Blending Mode – Normal Оставете прозрачността му на 100%
Дубликирайте кръга като натиснете клавиша Alt, задържате и придвижвате напред .
Променете режима на смесване на копието на Screen8. Селектирайте заедно двата кръга (оригиналът и копието) и ги групирайте (Ctrl+G)
Активирайте опцията Isolate blending в палитрата Transparency.
По този начин режимът на смесване на копието ще се изолира от останалите обекти в групата или казано с други думи ефектът ще е видим само в местата, където обектите от групата се застъпват.8.Интересен ефект може да се получи и чрез наслагването на дубликирани слоеве и отделни обекти с различен режим на смесване на слоя.
В случая ще демонстрираме това с background layer-а.
Селектирайте формата на фона си.
Дубликирайте я като я маркирате в палитрата на слоевете и го придвижите до бутончето Create New LayerПроменете Blending mode на копието на Overlay от палитрата Transparency:По същия начин може да дубликирате която форма си искате. Да променяте прозрачността на копието или режима му на смесване.
Може да го поставяте на каквато позиция си искате в творбата си и ще получите много интересни ефекти. Може да групирате различните форми от беграунда си в една или няколко групи. Може да променяте прозрачността и режима на смесване на всяка група.

10.Обобщено в няколко думи всичко казано по горе звучи така:
Създавайте обекти, групирайте ги.
Променяйте режима на смесване на фигурите по отделно или на самите групи.
Променяйте прозрачността на обектите в групите, както и тази на самите групи и създайте вашите зашеметяващи илюстрации

Моята рисунка по урока:


бутон за сайт

1 коментара

  1. Анонимен // 26 ноември 2009 г., 5:17 ч.  

    :D

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails