Ваканция

Във Фотошоп, както знаем, има отделен инструмент (Crop Tool), с който можем да изрежем желаната картинка. В Илюстратор случаят не е такъв. Това упражнение ще ни покаже как се прави това.1. Първото, което трябва да направите, е да си отворите векторната рисунка, която ще режете.
Рязане се налага в случаите, когато искаме да запазим само една част от векторното произведение или когато част от векторните форми на рисунката излизат извън рамката на работното пространство.В случая имаме размер на илюстраторския документ 600х600 рх и размер на векторната рисунка A4.
Ще изрежем част от рисунката под формата на квадрат.

2. Вземете Rectangle Tool
Ако желаете да изрежете творбата си с друга форма, различна от квадрата, можете да го направите по същия начин, като описания по долу.
Вземете инструмента с желаната форма. За Fill задайте БЕЗ, за Stroke - дебел черен контур и очертайте мястото, което искате да изрежете.
Кликнете в очертания квадрат. Ще ви се отвори диалогов прозорец с параметрите на Rectangle Tool.
Ако желаете, можете да ги коригирате.Цветът и дебелината на контура на фигурата, с която ще режем, нямат значение. Този контур ще се ползва, колкото да виждате, докато работите. Той няма да се изреже заедно с картинката. Направете го, обаче, достатъчно дебел, за да го виждате и с цвят, различен от рисунката ви.

3. След като сте определили мястото на новата форма в творбата си или казано с други думи, мястото, което ще режете, вземете Selection Tool (V). Селектирайте квадрата. Отворете панела Align (Window > Align). Кликнете на бутончето в горния десен ъгъл на панела, за да отворите падащото меню на опциите. Изберете Align to Art board и центрирайте, като използвате бутончетата Horizontal Align Center и Vertikal Align Center.Това, в случай, че искате да центрирате. Ако желаете да придвижите формата, по която ще режете наляво или надясно, нагоре или надолу използвайте останалите бутончета.
В случая аз ще изрежа картинката под формата на звезда.Разбира се, може да изберете различни от показаните опции и да центрирате ”рамката”, както ви харесва.
Можете да я нагласите и на ръка, като я придвижвате с мишката или като използвате стрелкичките на клавиатурата. В такъв случай няма да ви е необходима панела Align, но с него става по-лесно и по-прецизно, тъй като кликвайки с мишката можете да селектирате без да искате някоя от фигурите в творбата ви.
С бутончетата на Align местите рамката в желаната посока.

4. Отворете си Pathfinder Palette (Window > Pathfinder).
Важно е да се отбележи, че дебелият контур на формата няма да се изреже. За целта селектирайте рамката и от pathfinder натиснете бутончето Outline Stroke.Другият вариант е да изберете от менюто Object > Path > Outline Stroke, ако не ви се работи с pathfinder.Сега селектирайте всичко (Ctrl + A) или Select > All и в панела pathfinder натиснете бутончето crop.По този начин творбата ви ще се изреже под формата и размера, която сте задали в началото.
Размаркирайте (Select > Deselect) и сте готови.
Можете да режете всякакви форми. Да селектирате, които области от векторните си творби поискате. Можете да променяте размера на изрязаното, да добавяте нови елементи в творбата си, отново да режете под друга форма и т.н. Принципът е същият. Пътечките си остават цялостни в областта на селекцията за рязане и векторите не се разместват:

автор: mARTa

бутон за сайт

0 коментара

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails