Ваканция

Във Фотошоп, както знаем, има отделен инструмент (Crop Tool), с който можем да изрежем желаната картинка. В Илюстратор случаят не е такъв. Това упражнение ще ни покаже как се прави това.



1. Първото, което трябва да направите, е да си отворите векторната рисунка, която ще режете.
Рязане се налага в случаите, когато искаме да запазим само една част от векторното произведение или когато част от векторните форми на рисунката излизат извън рамката на работното пространство.



В случая имаме размер на илюстраторския документ 600х600 рх и размер на векторната рисунка A4.
Ще изрежем част от рисунката под формата на квадрат.

2. Вземете Rectangle Tool
Ако желаете да изрежете творбата си с друга форма, различна от квадрата, можете да го направите по същия начин, като описания по долу.
Вземете инструмента с желаната форма. За Fill задайте БЕЗ, за Stroke - дебел черен контур и очертайте мястото, което искате да изрежете.
Кликнете в очертания квадрат. Ще ви се отвори диалогов прозорец с параметрите на Rectangle Tool.
Ако желаете, можете да ги коригирате.



Цветът и дебелината на контура на фигурата, с която ще режем, нямат значение. Този контур ще се ползва, колкото да виждате, докато работите. Той няма да се изреже заедно с картинката. Направете го, обаче, достатъчно дебел, за да го виждате и с цвят, различен от рисунката ви.

3. След като сте определили мястото на новата форма в творбата си или казано с други думи, мястото, което ще режете, вземете Selection Tool (V). Селектирайте квадрата. Отворете панела Align (Window > Align). Кликнете на бутончето в горния десен ъгъл на панела, за да отворите падащото меню на опциите. Изберете Align to Art board и центрирайте, като използвате бутончетата Horizontal Align Center и Vertikal Align Center.



Това, в случай, че искате да центрирате. Ако желаете да придвижите формата, по която ще режете наляво или надясно, нагоре или надолу използвайте останалите бутончета.
В случая аз ще изрежа картинката под формата на звезда.



Разбира се, може да изберете различни от показаните опции и да центрирате ”рамката”, както ви харесва.
Можете да я нагласите и на ръка, като я придвижвате с мишката или като използвате стрелкичките на клавиатурата. В такъв случай няма да ви е необходима панела Align, но с него става по-лесно и по-прецизно, тъй като кликвайки с мишката можете да селектирате без да искате някоя от фигурите в творбата ви.
С бутончетата на Align местите рамката в желаната посока.

4. Отворете си Pathfinder Palette (Window > Pathfinder).
Важно е да се отбележи, че дебелият контур на формата няма да се изреже. За целта селектирайте рамката и от pathfinder натиснете бутончето Outline Stroke.



Другият вариант е да изберете от менюто Object > Path > Outline Stroke, ако не ви се работи с pathfinder.



Сега селектирайте всичко (Ctrl + A) или Select > All и в панела pathfinder натиснете бутончето crop.



По този начин творбата ви ще се изреже под формата и размера, която сте задали в началото.
Размаркирайте (Select > Deselect) и сте готови.
Можете да режете всякакви форми. Да селектирате, които области от векторните си творби поискате. Можете да променяте размера на изрязаното, да добавяте нови елементи в творбата си, отново да режете под друга форма и т.н. Принципът е същият. Пътечките си остават цялостни в областта на селекцията за рязане и векторите не се разместват:





автор: mARTa

бутон за сайт

0 коментара

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails
Самоучител по шев и кройка