Ваканция

Inkscape - open source

Публикувано от Yanita Pavlova | | | 0 коментара »


inkscape-
Това е векторна програма с отворен код, която по функционалност прилича на известните Illustrator, Freehand, CorelDraw или Xara X.
Програмата поддържа SVG формат (Scalable Vector Graphics ). С нея можете да рисувате фигури, контури, да пишете текст, да правите трансформации, да групирате, да използвате градиенти, текстури и др.

Inkscape може да прави и слоеве, сложни операции с контурите, може да векторизира растерни графики, да прави текст по пътечка и още много други неща.
На кратко програмата притежава всички функции, характерни за известните векторни редактори.
Инструментите и наподобяват познатите ни от Corel и Illustrator, но са даста по компактни и удобни за работа. Ще намерите инструмент, с който можете да редактирате пътечките по възли. В контролната лента горе в менюто можете да правите настройки на всеки от инструментите. Самите пътечки можете да начертаете с 3 различни инструмента- за свободни пътечки, за линии и криви на Беазие и инструмент, който рисува калиграфски или четкови линии. Има инструмент за 3D кутии, както и такъв за създаване на връзки за диаграма.
Менютата също са кампактни и многофункционални. Направени са така, че да улеснят работата на потребителите. Има удобни панели за редакция на цветовете и преливките, както и възможност за запълване с полупрозрачен градиент.



Има бутони за позициониране на обектите. Менюто за работа със слоевете също има множество възможности и е компактно и много удобно. Имате възможност да добавите готови спирографи, зъбчатки, дървета и др. Много удобен е и панела за редакция на текст. Можете също така да си нагласите работното пространство според вкуса си.
От Inkscape могат да се възползват уеб дизайнерите:



Както и графичните дизайнери. Удобна е за работа по предпечат:



Програмата е много удобна и ако искате да направите карта на игра:



Можете да намерите уроци за работа с програмата на английски език ТУК
Inkscape има версия и на български език. В менюто в “Помощ“ ще намерите отговори на много от въпросите си относно работата с програмата, както и упражнения.
Inkscape импортира файлове в JPEG, PNG, TIFF и др. формати и да ги експортира в PNG, както и в няколко векторни формата.

Основната цел на проекта Inkscape е създаването на мощен удобен инструмент за рисуване напълно съвместим със стандартите XML, SVG и CSS, както и съобщност на потребители и разработчици.
От страниците на официалния и сайт можете да научите повече подробности за програмата и да си я изтеглите.
Официален сайт

бутон за сайт

0 коментара

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails
Самоучител по шев и кройка